Deivydas Praspaliauskas - garsus virtuvės šefas, ne kartą išrinktas geriausiu Lietuvos šefu, gastronomijos srityje dirba jau 14-tuosius metus.

Visi, kas vertina gerą maistą, kokybiškus produktus, netikėtus skonių derinius ir malonią atmosferą yra girdėjęs apie Deivydą Praspaliauską ir jau kelinti metai bohemiškajame Užupyje veikiantį jo vadovaujamą restoraną „Amandus“.

Deivydas užaugo nedideliame miestelyje Užpaliuose, Utenos rajone.

Deivydas Praspaliauskas knygos

Rasta: 2

Maistas. Namų virtuvė | Deivydas Praspaliauskas
  • Nemokamas knygos pristatymas
-10% su kodu: PATOGU
28,32 €
Kaina su kodu: 25,49 €
Turime sandėlyje
Rasta: 2

Vaikystėję namuose teko patirti ir nepriteklių, ir nemeilę. Užaugęs svajojo tapti kūno kultūros treneriu. Baigęs dešimt klasių išvyko mokytis į profesinę mokyklą, kur įgijo barmeno ir padavėjo profesiją.

Pirmąjį darbą susirado Kipre. Čia įsisuko į kasdienį keturiolikos valandų darbo ir atostogų salos vakarėlių sūkurį. Po trijų mėnesių tokio pašėlusio ritmo sutiko žmones, kurie pakeitė Deivydo gyvenimą. Porai iš Danijos patiko paslaugus ir greitas padavėjas ir jie pakvietė jį, esant progai, atvykti pas save. Deivydas nuvyko į dabar jau antraisiais namais vadinamą Daniją. Po artimesnės pažinties su globėjais prasidėjo Deivydo kelionė svajonės link. Iš pradžių jis dirbo virtuvėje pagalbininku, vėliau mokėsi Danijos viešbučių ir restoranų mokykloje ir, galiausiai, tapo tuo garsiu virtuvės šefu, kurį mes pažįstame dabar.

Grįžęs į Lietuvą Deivydas Praspaliauskas atidarė savo pirmąjį restoraną „Lauro lapas“, tačiau dėl keleto priežasčių jį teko uždaryti. Išgyvenęs nelengvą kiekvienam naują verslą pradėjusiam žmogui etapą, atidarė antrą, mažesnį restoraną, kurį pavadino kažkada Kipro saloje sutiktų Danijoje gyvenančių Lizzi ir Knudo Amandus vardu.

Deja, Deivydo laukė dar vienas išbandymas - Covid epidemija, kada restoranai ištuštėjo ir daugelis panašių verslų savininkų suko galvas kaip išsilaikyti. Karantino metu teko ne tik pačiam gaminti maistą, bet ir jį išvežioti. Epidemijai rimstant, susiradęs nedideles patalpas Užupyje atidarė dabar degustacinėmis vakarienėmis garsėjantį „Amandus“.

Deivydo Praspaliausko kuriamus šedevrus iš arčiau galima pamatyti puikiomis jo gamintų patiekalų nuotraukomis iliustruotose knygose: „Aš, tu ir virtuvė“ ir „Maistas. Namų virtuvė“.

Šios knygos pradžiugins kiekvieną, mėgstanti gaminti. Juo labiau, kad naujausioje savo knygoje „Maistas. Namų virtuvė“ žymus virtuvės šefas kviečia prisėsti prie jo namų virtuvės stalo. Ši receptų knyga skirta maistui, kurį kiekvienas nesunkiai pasigaminsime savo namuose. Gardūs, iš įprastų produktų pagaminti patiekalai šioje knygoje tampa neįprastais ir gurmaniškais, leisiančiais savo namų valgomajame pasijusti tarsi Deivydo Praspaliausko restorane.

„Tvirtai žinojau, kad ši knyga bus lyg mano virtuvės dienoraštis, į kurį sudėsiu begalę praktiškų patarimų: kaip susikurti erdvę, kurioje būtų įdomu ir paprasta gaminti; kaip produktai, kuriuos neretai tiesiog išmetame, gali atgimti naujai; kaip įgusti patiems pasigaminti sultinį, sviestą ar prieskonių mišinį ir pasitelkus juos kurti improvizuotus receptus ar suteikti naują skonį įprastam patiekalui.“

Akivaizdu, kad visiems kartais pritrūksta įkvėpimo, štai tada labai pravartu pasidomėti receptų knygomis, ypač tokiomis kaip vieno geriausių Lietuvos šefų ir nuosavo restorano savininko Deivydo Praspaliausko.