NEMOKAMAS PRISTATYMAS į Smartpost paštomatus nuo 15€

Nemokamas pristatymas į paštomatus visoje Lietuvoje nuo 15 € *

Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)

NEMOKAMAS PRISTATYMAS
į Smartpost paštomatus Lietuvoje
Šiuo metu neparduodama

Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime


Apsilankykite!
Populiariausios knygos
Naujos knygos
Knygų išpardavimas

Šiuo metu neparduodama

2024-03-31 16.69 SoldOut

Knygos "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)" aprašymas

Pratarmė

Savo rankose laikote Maironio kritinės recepcijos istorijos rinktinę. Nors joje rasite didžiąją dalį klasikinių maironianos straipsnių, leidinio tikslas nėra pateikti geriausius ir svarbiausius Maironio kūrybai skirtus darbus. Šia knyga veikiau siekiama pristatyti Maironio vertinimų panoramą 1890-2010 m. Atrinkti straipsniai, kurie, sudarytojo manymu, reprezentuoja Maironio kritinių vertinimų istoriją bei raidą.
Daugiau kaip prieš šimtmetį lietuvių literatūros kanone svarbiausio lietuvių poeto statusu įkurdintas Maironis ten lieka ir nūdien. Kartu išlieka statiškas, prie tokio statuso derantis poeto vaizdinio ir vertinimų rimtumas, kuris jau nuo mokyklos suolo dažnam tapo norma. Tiesa, tokį vertinimą skatina ir pati Maironio kūryba bei asmuo, jo polinkis siekti solidumo, saiko, normos, dėl ko kartais atrodo, kad Maironis jau nuo pat pradžių buvo laikytas klasiku.
Esamo Maironio vaizdinio ši knyga nepakeis. O štai kantriam ir nuosekliam skaitytojui ji gali atverti Maironio portreto gelmę, t. y. jo istoriškumą, bei parodyti, kad šis portretas nėra savaiminis ir monolitiškas, o buvo kurtas ir yra tebekuriamas perklojant skirtingus skirtingų laikotarpių vertinimus, interpretacinius konfliktus bei sandraugas. Dėl to, skaitant šią knygą, vertėtų turėti minty kiekvieno straipsnio istorinį kontekstą bei parašymo aplinkybes, leisiančias adekvačiau suvokti turinį. Turint omenyje Maironio statusą, egzistuojantis vertinimų daugis bei jų prieštaravimai rodo, kad poeto svarba išlieka, o kultūra nėra sukaustyta vieno „teisingo" požiūrio prievartos ar daugiau skirtingų žvilgsnių tiesiog nesugebančios pateikti apatijos.
Maironio kritinės recepcijos istoriją galima skaityti ir kaip savitą lietuvių kultūros istorijos metonimiją, nes Maironis, nebūdamas didžiausias lietuvių poetas (dėl šio, estetiniu kriterijumi grindžiamo matavimo konsensusą rasti sudėtinga), neabejotinai yra svarbiausias lietuvių poetas, kurio tekstai persmelkę visą mūsų kultūrą. Jis nėra tas rašytojas, kurio knygos laikomos po pagalve, tačiau jautri klausa nesunkiai atpažįsta jo kūrinių dalyvavimą kasdieniame mūsų bendruomenės gyvenime. Tai tampa ypač akivaizdu kiekvienu sunkmečiu.
Ši rinktinė skaitytojui gali suteikti progą pamatyti, kad nėra labiau politinio (plačiąja prasme) lietuvių poeto nei Maironis. Ir kad beveik 90 metų senumo Julijono Lindės-Dobilo teiginys apie Maironį kaip didesnį veikėją nei Atgimimo herojai Vincas Kudirka ar Jonas Basanavičius vis dar atlaiko istorijos išbandymus.



Kiti taip pat domėjosi


Parašykite atsiliepimą apie "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)"

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

Žanras: Literatūros ir kalbos mokslo knygos

Sud. Tomas Andriukonis pristato įdomią ir tikrai naudingą knygą "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)", kurią įsigyti internetu greita ir paprasta. Vos keli mygtuko spustelėjimai, operatyvus pristatymas ir, greičiausiai, jau kitą dieną galėsite mėgautis motyvuojančiu kūriniu. 

Šiuolaikiniame pasaulyje knygas pirkti itin lengva. Online knygyne pirkėjų visada laukia išsami ledinio informacijos santrauka, kurioje pateikiame knygos "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)" aprašymą, nurodome autorių, kūrinio vertėją, puslapių skaičių ar literatūrinį žanrą. Viena ko negalime – atskleisti visų turinio detalių ar perskaityti knygos "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)" už jus. Tačiau visada pasiūlysime geras knygų kainas, karštas leidyklų akcijas ir nuolaidas, kurių dėka naudingus kūrinius įsigysite pigiau. 

Perskaitėte knygą "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)"? Kviečiame interneto knygyne palikti savo nuomonę, Sud. Tomas Andriukonis tikrai to vertas. Skaitytojų atsiliepimai, kuriuos rasite šalia daugelio knygų aprašymų, padeda rinktis ir apsispręsti kitiems pirkėjams. 


Dažnai su "Apie Maironį. Maironio kritinės recepcijos rinktinė (1899-2010)" perkama kartu