Nemokamas pristatymas į paštomatus visoje Lietuvoje nuo 20 € *

Mitybos medicinos vadovas

NEMOKAMAS PRISTATYMAS
Lietuvoje
Šiuo metu neparduodama

Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime


Apsilankykite!
Populiariausios knygos
Naujos knygos
Knygų išpardavimas

Šiuo metu neparduodama

2024-04-30 29.99 SoldOut

Knygos "Mitybos medicinos vadovas" aprašymas

Leidinys "Mitybos medicinos vadovas" skiriamas gydytojams, ypač gydytojams dietologams, dietistams, slaugytojams, asmens sveikatos priežiūros specialistams, medicinos ir sveikatos priežiūros specialybių studentams.

Pratarmė

PRATARMĖ


Esminis veiksnys išvengti ligų ir atkurti sveikatą yra tinkamas maitinimasis. Visi asmenys: ir sveikieji, ir sergantieji suaugusieji, pagyvenusieji bei vyresniojo amžiaus - turi teisę gauti adekvatų maitinimąsi, atitinkantį jų individualius maistinių medžiagų poreikius ir sveikatos būklę.

Visi sveikatos priežiūros tarnybos specialistai, įskaitant medicinos, slaugos, dietetikos bei maisto tarnybas, privalo palaikyti maitinimosi įvertinimo, maitinimosi priežiūros, taip pat ir dietos koregavimo bei mitybos palaikymo plano įdiegimo, įgyvendinimo ir maitinimosi priežiūros efektyvumo vertinimo kokybės gerinimo sistemą.

Mitybos nepakankamumas yra didelė problema - organizmo mitybos sutrikimų (dėl neaprūpinimo maistinėmis medžiagomis pagal rezidento/paciento/kliento poreikius) pasekmė.

Mitybos nepakankamumas yra tokia būsena, kai stokojama energijos, specifinių maistinių medžiagų ir ypač baltymų. Dėl to atsiranda organizmo funkcijų ir kūno sudėties pokyčių, kurie intensyvina ligos požymius ar simptomus.

Maitinimasis yra svarbus veiksnys, padedantis sveikatai ir funkcinei galimybei, turintis įtakos geros savijautos, psichinės bei emocinės būklės palaikymui. Dėl to labai svarbi mitybos nepakankamumo prevencija, o identifikavus mitybos nepakankamumą - adekvatus dietos koregavimas įprastu maistu ar mitybos palaikymas skiriant dirbtinį maitinimą.

Sergantieji suaugusieji, pagyvenusieji ir vyresniojo amžiaus žmonės priklauso mitybos nepakankamumo rizikos grupei. Jų įmitimas priklauso nuo to, ar asmuo savarankiškai gyvena visuomenėje, ar jis gyvena namie, ar yra gydomas ligoninėje.

Šios knygos tikslas - pateikti rekomendacijas, kaip aprūpinti sveikuosius ir sergančiuosius reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pritaikyti jas prie situacijų, kurias sukelia mitybos nepakankamumo atsiradimo rizika.

Tinkamas maitinimasis yra pagrindinė ilgaamžiškumo, darbingumo, sveikatos ir geros gyvenimo kokybės sąlyga. Jis yra nuolatinis išorinės aplinkos veiksnys, turintis esminės įtakos žmogaus sveikatai, ypač pagyvenusiems ir vyresniojo amžiaus asmenims.

Antroje knygos dalyje „Dietinių patiekalų ruošimas" talpinamas maisto gamybos receptūrų ir technologijos aprašas parengtas vadovaujantis 1981 m. bendruoju receptūrų rinkiniu bei LR norminiais dokumentais, 1989 ir 1991 m. dietinių patiekalų, 1983 m. lietuviškų patiekalų receptūrų rinkiniais, 1999 m. L. Petkevičienės, V. Merkienės „Dietinių patiekalų ruošimas / Mitybos medicinos vadovas. Pirmoji knyga, II dalis."

Receptūrose nurodyti produktų ir žaliavų, iš kurių ruošiami patiekalai, bruto ir neto masė, atskirų gatavų komponentų ir viso patiekalo su priedais (garnyru, padažu) išeiga gramais. Taip pat nurodytas šiam patiekalui rekomenduojamų padažų receptūros numeris.

Prieskonių - druskos ir žalumynų - kiekis, jeigu jie nurodyti technologijos aprašyme, bet į receptūrą neįtraukti, apskaičiuojamas taip: druskos - 0,25-0,4 g, žalumynų - 2-3 g vienai porcijai.

Daugelio patiekalų receptūroje nurodoma ne vienos, o kelių rūšių žaliavų pavadinimai ir kiekis - tai pažymėta žodeliu „arba".

Kai kurių patiekalų technologijos aprašyme prie kai kurių ingredientų esantis ženklas * reiškia, kad patiekalą galima patiekti su šiuo priedu, pavyzdžiui, su grietine ar su sviestu, su cukrumi ir kt. Šio priedo maistinė ir energinė vertė į viso patiekalo maistinę ir energinę vertę neįtraukta.

Prie pagrindinio patiekalo maistinės vertės pridedama ir garnyro bei padažo maistinė vertė, nurodyta pagal to garnyro ar padažo receptūros numerį, perskaičiavus pagal reikiamą kiekį.

Leidinys skiriamas gydytojams, ypač gydytojams dietologams, dietistams, slaugytojams, asmens sveikatos priežiūros specialistams, medicinos ir sveikatos priežiūros specialybių studentams.

Dr. Laisvūnė Petkevičienė


  • Autorius: Laisvūnė Petkevičienė
  • Leidėjas: Homo liber
  • Išleidimo metai: 2017
  • Knygos puslapių skaičius: 247
  • Formatas: 21x30, minkšti viršeliai
  • ISBN ar kodas: 9786094461446

Kiti taip pat domėjosi


Parašykite atsiliepimą apie "Mitybos medicinos vadovas"

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

Žanras: Kitos medicinos knygos

Laisvūnė Petkevičienė pristato įdomią ir tikrai naudingą knygą "Mitybos medicinos vadovas", kurią įsigyti internetu greita ir paprasta. Vos keli mygtuko spustelėjimai, operatyvus pristatymas ir, greičiausiai, jau kitą dieną galėsite mėgautis motyvuojančiu kūriniu. 

Šiuolaikiniame pasaulyje knygas pirkti itin lengva. Online knygyne pirkėjų visada laukia išsami ledinio informacijos santrauka, kurioje pateikiame knygos "Mitybos medicinos vadovas" aprašymą, nurodome autorių, kūrinio vertėją, puslapių skaičių ar literatūrinį žanrą. Viena ko negalime – atskleisti visų turinio detalių ar perskaityti knygos "Mitybos medicinos vadovas" už jus. Tačiau visada pasiūlysime geras knygų kainas, karštas leidyklų akcijas ir nuolaidas, kurių dėka naudingus kūrinius įsigysite pigiau. 

Perskaitėte knygą "Mitybos medicinos vadovas"? Kviečiame interneto knygyne palikti savo nuomonę, Laisvūnė Petkevičienė tikrai to vertas. Skaitytojų atsiliepimai, kuriuos rasite šalia daugelio knygų aprašymų, padeda rinktis ir apsispręsti kitiems pirkėjams. 


Dažnai su "Mitybos medicinos vadovas" perkama kartu