Nemokamas pristatymas į paštomatus visoje Lietuvoje nuo 20 € *

Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)

Kaina: 17,30 €
Kaina su kodu: 15,57 €
Nuolaidos kodas: PATOGU
  • Pristatysime: per 24-48 val.*
Knygą turime sandėlyje

2024-04-30 17.302 InStock
Į krepšelį 15,57 € -10% su kodu
PATOGU

Knygos "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)" aprašymas

Naujo leidinio „Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)“ pristatymą norisi pradėti, knygos sudarytojo, D. Antanavičiaus pratarmės žodžiais, tiksliau paties Bazilijaus Hiacintijaus eilėmis: „Eilės mano meluos, nuo pradžios jeigu imsi skaityti, tiesą gryną sakys, dėsi jei nuo pabaigos“.

Bazilijaus Hiacintijaus iš Vilniaus lotyniška poema apie dabar mažai mums ką sakantį istorijos įvykį – kaip 1579 m. iš Maskvos buvo atgautas dabartinės Baltarusijos rytuose esantis Polocko miestas ir pilis. Regis, ko kvaršinti galvą su kažkokiu mūsų kaimynės miestu ir jo istorija? Vis dėlto kažkada Polockas iš Vilniaus buvo greičiau ir lengviau pasiekamas nei Klaipėda. Jo svarbą mūsų istorijoje liudija paprastas faktas, kad vienas iš Vilniaus vedusių vieškelių nuo seno buvo vadinamas Polocko traktu (iš čia dabartinės Polocko gatvės vardas). Nuo XIII a. vidurio su nedidelėmis pertraukomis Polocko kunigaikštystę valdė Lietuvos kunigaikščiai. Kunigaikštystę panaikinus, Polocko žemė, vėliau vaivadija iki pat Respublikos sunaikinimo 1793 m. su nedidelėmis pertraukomis buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sudėtyje. Taigi Polocko istorija glaudžiai susijusi su visos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija. Bazilijus Hiacintijus yra pirmasis lietuvis – Vilniaus miestietis – dabartinės Italijos teritorijoje išspausdinęs savo parašytą knygą. Iki jo anapus Alpių gyveno, mokėsi ir darbavosi ne vienas lietuvis (pirmasis istoriškai paliudytas – Parbus, 1251 m. kaip Mindaugo pasiuntinys atvykęs pas popiežių Inocentą III į Milaną), bet iki Hiacintijaus nė vienas Vergilijaus krašte nepaliko jokio spausdinto savo veiklos vaisiaus.

„Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)“ - tai dviejų knygų rinkinys. Pirmojoje knygoje pateikti šaltinio (Panegirikos) vertimai. Pirmąjį vertimą atliko S. Narbutas, antrasis vertimas – D. Antanavičiaus. Antroji knyga – mokslo studija, kurią parengė D. Antanavičius.


  • Autorius: Darius Antanavičius
  • Leidėjas: Lietuvos istorijos institutas
  • Išleidimo metai: 2021
  • Knygos puslapių skaičius: 128+96
  • Formatas: 25x22, kieti viršeliai
  • ISBN ar kodas: 9786098183894
  • Vertėjas: Darius Antanavičius, Sigitas Narbutas
  • Iš kokios kalbos versta: lotynų

Kiti taip pat domėjosi


Parašykite atsiliepimą apie "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)"

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

Žanras: Istoriografija

Darius Antanavičius pristato įdomią ir tikrai naudingą knygą "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)", kurią įsigyti internetu greita ir paprasta. Vos keli mygtuko spustelėjimai, operatyvus pristatymas ir, greičiausiai, jau kitą dieną galėsite mėgautis motyvuojančiu kūriniu. 

Šiuolaikiniame pasaulyje knygas pirkti itin lengva. Online knygyne pirkėjų visada laukia išsami ledinio informacijos santrauka, kurioje pateikiame knygos "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)" aprašymą, nurodome autorių, kūrinio vertėją, puslapių skaičių ar literatūrinį žanrą. Viena ko negalime – atskleisti visų turinio detalių ar perskaityti knygos "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)" už jus. Tačiau visada pasiūlysime geras knygų kainas, karštas leidyklų akcijas ir nuolaidas, kurių dėka naudingus kūrinius įsigysite pigiau. 

Perskaitėte knygą "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)"? Kviečiame interneto knygyne palikti savo nuomonę, Darius Antanavičius tikrai to vertas. Skaitytojų atsiliepimai, kuriuos rasite šalia daugelio knygų aprašymų, padeda rinktis ir apsispręsti kitiems pirkėjams. 


Dažnai su "Bazilijus Hiacintijus iš Vilniaus. Panegirika Polocko sugriovimo proga (1580)" perkama kartu