0

Kiaušinių valgiai (serija "Darbštuolė")

  • Nuolaida knygai -76%
Internetu: 2,49 €
Knygyne: 9,99 €*
Sutaupote: 7.50 € (76%)
  • Pristatysime: per 2-26 val.*
Turime sandėlyje
Informacija

Kiaušinių valgiai (serija "Darbštuolė")

  • Leidėjas: Septyni menai
  • Išleidimo metai: 2010
  • Formatas: 20x24, minkšti viršeliai
  • Puslapių skaičius: 160
  • ISBN ar kodas: 9786098030105

2.49 In stock
Į krepšelį
Aprašymas

Filosofams jis davė pretekstą amžinai ginčytis dėl pirmumo, liliputams - priežastį kariauti. Persai jų dovanoja jauniesiems per vestuves kaip vaisingumo simbolį, kinai puošia raudonai gimus vaikui ir tiki, kad tai atneš naujagimiui sėkmę.

Daugelyje pasaulio šalių kiaušinis simbolizuoja visa ko ištakas, gyvenimo pradžią. O štai virtuvėje tai - ne tik pradžia, bet ir visa ko pagrindas. Juos galima tiekti virtus ir keptus, kiaušiniais tinka gardinti beveik visas mišraines, paštetams jie suteikia purumo, paįvairina šaltibarščių ir barščių skonį, suteikia sotumo trintoms sriuboms, be jų neparuoši daugelio padažų, na, kad ir visų mėgstamo majonezo.

O ką jau kalbėti apie desertus ir pyragus!

Šioje knygoje "Kiaušinių valgiai" rasite gausybę pačių įvairiausių, tradicinių ir naujoviškų kiaušinių valgių receptų. Išsamus aprašymas ir pažingsniui iliustruoti receptai padės bet kurį pasirinktą gardumyną paruošti iš pat pirmo karto.

PRATARMĖ

Ar žinote, iš kur kilo lotyniškas posakis ab ovo, šiandien suprantamas kaip „pradžių pradžia"? Ogi senovėje nė vienas romėnas nepradėdavo pietų neužkandęs virto kiaušinio; po pietų būdavo užsigardžiuojama vaisiais, dažniausiai obuoliais. Iš čia ir kilo nuoseklumą bei tvarką reiškiantis posakis ab ovo usąue ad mala (nuo kiaušinio iki obuolio). Laikui bėgant jis sutrumpėjo iki ab ovo. Iš tiesų: daugelyje pasaulio šalių kiaušinis simbolizuoja visa ko ištakas, gyvenimo pradžią. Štai persai jų dovanodavo jauniesiems per vestuves kaip vaisingumo simbolį. Kinai kiaušinį puošia raudonai gimus vaikui, nes ši spalva reiškia laimę ir turi naujagimiui nešti sėkmę. Indijoje iki šiol tikima, kad gaidžiai - šventi paukščiai, giedojimu vejantys piktąsias nakties dvasias, o vištų kiaušiniai simbolizuoja saulę. Tuo, beje, tikėjo ir mūsų protėviai. Šiandien per šv. Velykas bene visuose namuose ant stalų puikuojasi kraitelės su margučiais. Tad šis ovalas iki šiol simbolizuoja daug ko pradžią. Filosofams jis davė pretekstą amžinai ginčytis dėl pirmumo, liliputams - priežastį kariauti, katalikams reiškia gavėnios pabaigą. O štai virtuvėje tai - ne tik pradžia, bet ir visa ko pagrindas. Todėl nuomonė, kad kiaušiniai tinkami nebent pusryčiams ir nei kulinarinio meistriškumo, nei išradingumo juos ruošiant nereikia, yra visiškai klaidinga.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kas gali būti paprasčiau: keli lašai aliejaus keptuvėje, įmušam ten vieną kitą kiaušinį, po minutėlės apverčiam ir op - patiekalas paruoštas! Paprasta? Kurgi ne... Jau net šiame recepte slypi daugybė galimybių rinktis: vieni keptuvę nukelia nuo ugnies, vos tik sukreka baltymas, o skystą trynį su pasimėgavimu kabina skrebučiu, kiti uždengia keptuvę, kad ir trynys sukietėtų, bet antroji pusė būtų neapskrudusi, o treti kaip tik padidina ugnį, šliūkšteli dar šlakelį aliejaus ir taip pagruzdina iš abiejų pusių, kad kąsnis net treška tarp dantų.


Kaip manote, jei pasaulyje nebūtų tiek šio patiekalo gerbėjų, ar galėtume įsigyti specialių keptuvių ir f ormelių ruošti paprasčiausiems keptiems kiaušiniams? Ar matėte kada keptuvę, skirtą, tarkime, tik bulvėms kepti? O kotletams? Na, matote, o štai kiaušiniams - tik rinkitės.


Bet tai tik pradžia,.. Patikėkite, kiaušinienė - tai tik trumpas įvadas į išsamią šio produkto kulinariją. Po jos galima kalbėti apie plaktą pautienę, o tada ir prasideda visas įdomumas - priedai ir prieskoniai: lašinukai, šoninė, svogūnai, dešra, grybai... O kur dar skrebučiai, paprikos, bulvės ir smulkinti žalumynai? Nepamirškite, kad visus šiuos produktus galima apkepti ir kiaušinius pilti ant jų, o galima sumaišyti su plakiniu. Su įvairiais deriniais irgi galima drąsiai improvizuoti. Patikėkite, omletas gali būti visoks: ir su daržovėmis, ir mėsiškas, ir saldus, ir apskritai koks tik nori. Be to, nepamirškite, kad kiaušinius galima plakti su vandeniu, pienu, grietine ar grietinėle, patirštinti tinka žiupsnis miltų, dar galima trynius išsukti, o baltymus atskirai išplakti ir tik tada sumaišyti. Omletą galima kepti keptuvėje, orkaitėje ir netgi virti virš garų.


O kai jau išbandysite visus šiuos būdus, imkitės kitų patiekalų: virkite kiaušinius be lukštų, kepkite juos orkaitėje apkepinėse, plakite naminį majonezą ir kitus padažus, kiaušiniais įdarykite kepsnius ir galiausiai - gaminkite kremus ar morengus.


Taigi tradicijos tradicijomis, o šiuolaikinių europiečių požiūris į kiaušinius žemiškesnis: mes labiau vertiname ne magines, o maistines jų savybes. Tad reikia sutikti, kad kalbėti apie virtuvę ir nutylėti apie kiaušinius tiesiog neišeina.


Taigi mums belieka palinkėti jums išradingumo ir, žinoma, gero apetito! 

Parašykite atsiliepimą apie prekę!

Būtina įvertinti prekę

Dažniausiai perkama kartu