Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime
Jau dešimt metų „Darbštuolė“ su savo skaitytojais dalijasi geriausiais receptais, valgių gaminimo gudrybėmis ir patyrusių kulinarų išmintimi. Jūsų rankose – dvyliktoji jubiliejinės serijos knyga „Konservavimas. Smaližių receptai“.
Visiems, vertinantiems namie ruoštas atsargas, vidurvasaris - ne tik atostogų metas. Tai laikas, kai tenka pasiraityti rankoves, peržvelgti per žiemą ištuštėjusias lentynas ir imtis kasmetinės derliaus tvarkymo akcijos - konservavimo. Žiemą triūsas atsipirks su kaupu: naminiai konservai ne tik pigesni, bet ir daug skanesni, be to, kur kas sveikesni už parduotuvėse siūlomus produktus.
Šiemet mūsų redakcija siūlo jums net tris konservavimo receptų knygas. Tiems, kurie labiausiai mėgsta sūdytų, raugintų ar marinuotų gėrybių receptus, verta pasižvalgyti pirmojo leidinio: "Rauginimas ir marinavimas". Tiems, kurie neįsivaizduoja skanių pietų be sotaus troškinio, o kepsnio - be kvapaus naminio pagardo, siūlome įsigyti antrąją knygą - "Troškiniai ir pagardai".
"Smaližių receptai"- jau trečioji mūsų leidyklos knyga apie konservavimą. Ji skirta tiems, kurie mėgsta saldumynus: čia rasite net 137 uogienių, džemų, kompotų, sulčių ir kitų žieminių gardėsių receptus, tad išsirinkti tikrai bus iš ko.
PRATARMĖ
Sveiki, brangieji skaitytojai!
Jūsų rankose - trečioji mūsų leidyklos parengta konservavimo knyga. Ji skirta visiems, kurie mėgsta saldumynus. Čia rasite net 137 uogienių, džemų, kompotų, sulčių ir kitų saldumynų receptus. Kad derlius ir darbas nenueitų perniek, siūlome prisiminti kelias paprastas, bet tikrai svarbias tiesas apie uogų ir vaisių konservavimą.
Ką reikia žinoti apie uogienes?
• Kad vaisiai bei uogos uogienėje išsaugotų formą ir kvapą, iš pradžių juos 3-4 valandas palaikykite užpiltus karštu uogų sirupu ir tik tada virkite.
• Kol virsite uogienę, negaminkite maisto, nes uogienė iškart perims kitus kvapus.
• Juoduosius serbentus iš pradžių 2-3 minutes pamirkykite verdančiame vandenyje, tada jie išskirs daugiau sulčių ir bus paprasčiau virti.
• Iš valandą šaldiklyje palaikytų vyšnių lengviau išimsite kauliukus, be to, neištekės sultys.
• Verdamą uogienę gerai išmaišykite, kad ant indo kraštų neliktų cukraus. Jei bus nors kelios neištirpusios kruopelės, uogienė gali susicukruoti.
• Jei uogienę pervirėte ir bijote, kad nesusicukruotų, į ją berkite šiek tiek citrinų rūgšties.
• Kad išvirti vaisiai ir uogos būtų sultingi, minkšti, lygūs, o ne susitraukę, uogienę virkite per kelis kartus: sirupą su vaisiais užkaitinkite, kelias minutes pavirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti 5-8 valandas arba per naktį.
• Jei uogienę verdate per kelis kartus, nukaistą indą būtinai uždenkite.
• Verdamos uogienės paviršiuje renkasi putos - jas reikia nugriebti. Indą su uogiene reikia kartais pakratyti. Prieš nukaisdami puodą stipriai užvirkite, tada leiskite uogoms nusėsti ir nugraibykite putas.
• Jei uogos kyla į paviršių, uogienė dar neišvirusi.
• Uogienė išvirusi, jei plėvelė traukiasi į indo vidurį ir neišsidraiko į kraštus.
• Uogienės neverta užsukti tol, kol ji neatšalo. Ant dangtelio susirinkę garai virs vandeniu, o jis gali sukelti rūgimą.
Ką reikia žinoti apie kompotus?
• Kai kompotą virsite iš šviežių vaisių ar uogų, iš pradžių paruoškite sirupą, tada į jį berkite vaisius ar uogas. Jų ilgai nevirkite, kad neištižtų.
• Geriausias kompoto vaisių, vandens ir cukraus santykis yra 1:3:1, Vaisių galite pridėti ir pilną stiklainį, bet sirupo tada reikia šiek tiek stipresnio, o tokius kompotus gerkite atskiestus.
• Daugumą šviežių vaisių patartina į stiklainius dėti glaudžiai, nes paskui jų tūris mažėja. Išimtis - vaisiai tvirta odele, su kauleliu viduje: jie sirupe pučiasi.
• Ruošdami kompotų sirupą atsiminkite: kai cukrus ištirps ir skystis užvirs, būtina dar 2- 3 minutes pakaitinti.
• Jei norite išsaugoti kuo daugiau vitaminų, vaisius ar uogas berkite į kunkuliuojantį vandenį. Taip pat reikėtų įberti šiek tiek citrinų rūgšties.
• Kompotą galite paskaninti šlakeliu vynuogių sulčių, taip pat tinka įmesti tarkuotų citrinų ar apelsinų žievelių.
• Pabandykite pasigaminti persikų ar abrikosų kompoto. Labai lengvai nulupsite vaisius, 3- 5 minutes pamirkytus verdančiame vandenyje. Be odelių kompotas ne taip ges.
Na, o mums belieka palinkėti sėkmės ir gero derliaus!
Autorius: | Violeta Barysienė |
Leidėjas: | Septyni menai |
Išleidimo metai: | 2010 |
Knygos puslapių skaičius: | 160 |
Formatas: | 20x24, minkšti viršeliai |
ISBN ar kodas: | 9786098030136 |
Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti