⭐⭐⭐ Knygos su DEFEKTAIS! Nedideli trūkumai - ypač mažos kainos! Naršykite čia >>>

0

NEMOKAMAS PRISTATYMAS Į PAŠTOMATUS NUO 15 €

Pirkėjų atsiliepimai

Žuvų gaminių juslinis vertinimas

Šiuo metu neparduodama

Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime


Apsilankykite!
Populiariausios knygos
Naujos knygos
Knygų išpardavimas

Šiuo metu neparduodama

2022-10-31 8.99 SoldOut

Knygos "Žuvų gaminių juslinis vertinimas" aprašymas

Jusline analize vadinamas maisto ir kitų gaminių juslinių savybių (išvaizdos, kvapo, skonio ir tekstūros) tyrimas žmogaus jutimo (regos, skonio, uoslės, lietimo ir klausos) organais.
Tarptautinėje praktikoje, kalbant apie gaminių savybių tyrimą jutimo organais, paplitęs terminas sensorinė analizė (lot. sensus - pojūtis, jutimas; sensorium - jutimo organas). Kalbant apie gaminio savybes, pajuntamas jutimo organais, vartojamas ir žodis organoleptinis, t. y. nustatomas jutimo organais (graik. organon - organas, instrumentas ir leptikos - imantis, vartojantis).
Juslinė analizė yra vienas seniausių tyrimo būdų, kuris dėl paprastumo, spartumo ir tikslumo nepraranda savo reikšmės ir dabartiniu metu. Jusliniai tyrimai taikomi ne tik maisto pramonėje, bet ir kitose pramonės šakose, pavyzdžiui, vertinant aplinkos kvapus, asmens higienos priemones, tekstilės gaminius, diagnozuojant ligas, nustatant cheminių medžiagų grynumą. Greta fizikinių, cheminių ir mikrobiologinių metodų jusliniai metodai plačiai taikomi gaminio kokybei nustatyti, nes kol kas net pačiais moderniausiais instrumentiniais metodais negalima tiksliai įvertinti gaminio savybių visumos. Be to, fizikiniai ir cheminiai metodai, palyginti su jusliniais, yra sudėtingesni, darbo imlesni, dažniausiai įvertina tik pavienius kokybės rodiklius. Juslinės analizės rezultatais remiamasi nustatant naujų gaminių kokybę, diegiant naujas jų gamybos technologijas. Šiandien jusliniai tyrimai apima įvairias taikymo sritis: naujų gaminių kūrimo, kokybės užtikrinimo, kokybės kontrolės, rinkotyros ir kt.

Istoriškai jusliniai tyrimai atsirado jau tais laikais, kai žmogus pradėjo vertinti geras ar blogas maistas, vanduo, pastogė ir kt., kas galėjo būti vartojama ar naudojama. Prekybos atsiradimas padidino juslinės analizės reikšmę. Pagal juslinio vertinimo rezultatus pirkėjai spręsdavo, pirkti prekę ar ne. Taip susiformavo ritualinėmis tapusios vyno, arbatos, kavos, sviesto, žuvies, mėsos rūšiavimo schemos, kurių keletas yra išlikę ir iki šių dienų. Rūšiavimas leido atsirasti profesionaliems vertintojams ir vertintojams ekspertams maisto ir kosmetikos pramonėje maždaug 1900 m. Tačiau tuo metu jusliniai tyrimai dažniausiai būdavo subjektyvūs.
Labai reikšmingus juslinės analizės darbus vykdė amerikiečių mokslininkai M A. Amerine, R. M. Pangbornas, E. B. Roessleris 1960-1970 m. Kalifornijos universiteto Maisto mokslo katedroje (University of California, Food Science Department). Tuo metu buvo sukurti moksliniai juslinės analizės principai, struktūra, metodologija, tyrimo metodai. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai daugiausia vykdomi tobulinant juslinės analizės metodus, didinant jų objektyvumą ir tikslumą.
Skirtingai nuo fizikinės, cheminės ar mikrobiologinės analizės, juslinėje analizėje nenaudojami jokie prietaisai ir reagentai. Matavimo priemonę šiuo atveju atstoja žmogaus jutimo organai, todėl juslinės analizės duomenų tikslumas priklauso nuo tyrimo metodikos sudarymo, kruopštaus vertintojų, atliekančių juslinius tyrimus, parinkimo ir paties juslinių tyrimų organizatoriaus kompetencijos.
Gaminio juslinis tyrimas yra biologinės (žmogaus) reakcijos į biologinę medžiagą įvertinimas. Abu reaguojantys komponentai yra kintami. Tos pačios rūšies gaminio savybės gali skirtis ir tai priklauso nuo žaliavų parinkimo, gamybos proceso ypatumų ir kt. Įvairių žmonių reakcija į juslinius dirgiklius taip pat skiriasi ir priklauso nuo daugelio veiksnių. Kiekvienas žmogus suvokia pasaulį skirtingai, nors jo pojūčiai gali būti ir panašūs į kitų. Skiriasi ir žmonių dantų, pirštų, akių jautrumas. Jų pojūčiai taip pat priklauso nuo analizės fiziologinių ir psichologinių sąlygų. Todėl, didinant juslinės analizės objektyvumą ir rezultatų patikimumą, būtina taikyti moksliškai pagrįstus vertintojų atrinkimo jusliniams tyrimams ir juslinio vertinimo metodus, laikytis tam tikrų juslinės analizės laboratorijos įrengimo ir tyrimų atlikimo reikalavimų.


Kiti taip pat domėjosi


Parašykite atsiliepimą apie "Žuvų gaminių juslinis vertinimas"

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

Žanras: Maisto technologijos knygos

Loreta Bašinskienė, Aloyzas Gudonis pristato įdomią ir tikrai naudingą knygą "Žuvų gaminių juslinis vertinimas", kurią įsigyti internetu greita ir paprasta. Vos keli mygtuko spustelėjimai, operatyvus pristatymas ir, greičiausiai, jau kitą dieną galėsite mėgautis motyvuojančiu kūriniu. 

Šiuolaikiniame pasaulyje knygas pirkti itin lengva. Online knygyne pirkėjų visada laukia išsami ledinio informacijos santrauka, kurioje pateikiame knygos "Žuvų gaminių juslinis vertinimas" aprašymą, nurodome autorių, kūrinio vertėją, puslapių skaičių ar literatūrinį žanrą. Viena ko negalime – atskleisti visų turinio detalių ar perskaityti knygos "Žuvų gaminių juslinis vertinimas" už jus. Tačiau visada pasiūlysime geras knygų kainas, karštas leidyklų akcijas ir nuolaidas, kurių dėka naudingus kūrinius įsigysite pigiau. 

Perskaitėte knygą "Žuvų gaminių juslinis vertinimas"? Kviečiame interneto knygyne palikti savo nuomonę, Loreta Bašinskienė, Aloyzas Gudonis tikrai to vertas. Skaitytojų atsiliepimai, kuriuos rasite šalia daugelio knygų aprašymų, padeda rinktis ir apsispręsti kitiems pirkėjams. 


Dažnai su "Žuvų gaminių juslinis vertinimas" perkama kartu