Nemokamas pristatymas į paštomatus visoje Lietuvoje nuo 20 € *

Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988

Šiuo metu neparduodama

Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime


Apsilankykite!
Populiariausios knygos
Naujos knygos
Knygų išpardavimas

Šiuo metu neparduodama

2024-04-30 17.39 SoldOut

Knygos "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988" aprašymas

Kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ sovietinės okupacijos metais buvo vienas iš aktyviausių kovotojų už mūsų šalies laisvę ir žmogaus teises, 1972 m. pasirodžiusio pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ steigėjas ir redaktorius, Tikinčiųjų teisių gynimo katalikų komiteto narys.

Dėl antisovietinės ir religinės veiklos ilgai persekiotas sovietų saugumo, 1983-iaisiais buvo suimtas, pusę metų tardytas Vilniaus KGB kalėjime ir LTSR Aukščiausiojo teismo nuteistas 10 metų laisvės atėmimo – šešeriems griežtojo režimo lageryje ir ketveriems tremties. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 m. ištremtas į Sibirą, bet po 6 mėn. dėl TSRS vykusios pertvarkos paleistas.

Dienoraščiuose autorius tiksliai ir lakoniškai, įvardydamas konkrečias datas ir faktus, atskleidžia du priespaudos, kovos ir nelaisvės dešimtmečius.

Ši knyga „Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988“ skiriama visiems drįsusiems pasipriešinti sovietinei priespaudai minint „LKB kronikos“ 50-metį.

„Žvelgiant iš saugaus pusės šimtmečio atstumo, XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžia Lietuvoje vis aiškiau matosi kaip slenkstis, kurį peržengus prasidėjo lėtas, tačiau nebeatšaukiamas visuomenės budimas iš sovietinės nelaisvės letargo.
Ypatingą vaidmenį šiame procese atliko grupės aktyvesnių kunigų inicijuotas katalikų sąjūdis už tikėjimo laisvę. Ankstyvą 1972-ųjų pavasarį pasklidusi žinia apie geležinę uždangą įveikusį keliolikos tūkstančių tikinčiųjų pasirašytą Memorandumą ir apie tai, kad Lietuvoje pradėtas leisti savilaidinis žurnalas Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika visuomenės laisvėjimo procesui suteikė naują kokybę. Beveik vienu metu pasireiškę keli drąsesni kultūrinio elito atstovų bandymai kvestionuoti sovietines viešo (ne)kalbėjimo taisykles, rezonansiniai tėvo ir sūnaus Brazinskų bei jūreivio Simo Kudirkos mėginimai ekstremaliais metodais ištrūkti iš sovietinės vergijos ir netgi Romo Kalantos susideginimo išprovokuoti neramumai Kauno gatvėse nors ir smarkiai supurtė visuomenę, tačiau, ko gero, taip ir būtų likę pavienių protesto proveržių kronikos dalimi. Tuo tarpu Kronika ir kiek vėliau susikūręs Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetas atgijusiam visuomenės pasipriešinimui suteikė tęstinumą ir tvarumą.
Atsivertęs šią knygą, skaitytojas ras savotišką Kronikos kroniką, pamatytą ir surašytą jos spiritus movens – anuomet dar tik jauno, drąsaus ir išmanaus kunigo, dabar kardinolo Sigito Tamkevičiaus akimis. Visų pirma, tai tiesioginio įvykių dalyvio turbūt išsamiausias iš iki šiol jau publikuotų, dienoraštiniais užrašais paremtas ir metraščių pavidalu suguldytas liudijimas apie jam ir jo bendražygiams nutikusius dalykus, tačiau ne vienas šių įvykių kronikos puslapis šiandien skaitosi ir kaip įdomi, aštraus siužeto trilerio verta istorija.“

Istorikas Arūnas Streikus


  • Autorius: Sigitas Tamkevičius
  • Leidėjas: Vox Altera
  • Išleidimo metai: 2022
  • Knygos puslapių skaičius: 392
  • Formatas: 18x25, kieti viršeliai
  • ISBN ar kodas: 9786099627212

Kiti taip pat domėjosi


Parašykite atsiliepimą apie "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988"

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

Žanras: Memuarai apie visuomenę, politiką

Sigitas Tamkevičius pristato įdomią ir tikrai naudingą knygą "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988", kurią įsigyti internetu greita ir paprasta. Vos keli mygtuko spustelėjimai, operatyvus pristatymas ir, greičiausiai, jau kitą dieną galėsite mėgautis motyvuojančiu kūriniu. 

Šiuolaikiniame pasaulyje knygas pirkti itin lengva. Online knygyne pirkėjų visada laukia išsami ledinio informacijos santrauka, kurioje pateikiame knygos "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988" aprašymą, nurodome autorių, kūrinio vertėją, puslapių skaičių ar literatūrinį žanrą. Viena ko negalime – atskleisti visų turinio detalių ar perskaityti knygos "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988" už jus. Tačiau visada pasiūlysime geras knygų kainas, karštas leidyklų akcijas ir nuolaidas, kurių dėka naudingus kūrinius įsigysite pigiau. 

Perskaitėte knygą "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988"? Kviečiame interneto knygyne palikti savo nuomonę, Sigitas Tamkevičius tikrai to vertas. Skaitytojų atsiliepimai, kuriuos rasite šalia daugelio knygų aprašymų, padeda rinktis ir apsispręsti kitiems pirkėjams. 


Dažnai su "Priespaudos, kovos ir nelaisvės metai, 1968–1988" perkama kartu