Uždaryti

Staltiesės ritmu. Kelionė po gero ir blogo skonio Europą

-57%

Staltiesės ritmu. Kelionė po gero ir blogo skonio Europą

(2 įvertinimai/ų)
Pristatymo trukmė: 1 darbo diena
Leidėjas: Tyto alba
Išleidimo metai: 2015
Formatas: minkšti viršeliai
Puslapių skaičius: 356
ISBN ar kodas: 9789986167464
PRATARMĖ
Pirkite dabar!
Internetu: 5,49 €
Knygyne*: 12,49 €
Sutaupote: 7,00 € (57%)
Turime sandėlyje!
Greitas atsiėmimas Vilniuje

Anotacija

Ar būti išrankiam sveika?
Kaip atskirti gerą espreso kavą nuo prastos?
Kaip bendrauti su padavėjais?

Pauliaus Jurkevičiaus knyga "Staltiesės ritmu. Kelionė po gero ir blogo skonio Europą" - tai praktiniai patarimai geros virtuvės ieškotojams ir restoranų lankytojams, pasipūtusiems vyno snobams ir pradedantiesiems degustuotojams. Yra ir skonio teorijų: apie ešerio būvio perversijas, sūrio ir suknelių klastotes, valgiaraščių literatūros ypatumus.

"Kartą diskutuodamas su kolega žurnalistu, kuris vėliau tapo žurnalo redaktoriumi, leptelėjau: mano didžiu įsitikinimu, valgantis žmogus yra tiek pat reikšmingas, kaip ir mąstantis žmogus. Kaip ir skaitantis, kuriantis, tikintis. Kolega įsmeigė į mane akis ir prunkštelėjo. Valgantis žmogus? Homo edens? Na, na… Diskusija tąkart baigėsi.
Išvykęs dirbti į Italiją radau bendraminčių. Apstulbau susivokęs, kad visa Italija, visa Pietų Europa mąsto panašiai: valgantis žmogus - tai tam tikrų socialinių, etnografinių, kultūrinių vertybių atspindys."

Paulius Jurkevičius

Recenzija

Recenzijos autorius: Mindaugas Peleckis, www.mpeleckis.eu
Italai garsūs ne tik poezija ir dainomis, bet ir tuo, kas kiekvieno vyro (ir ne tik) sielą priverčia dainuoti: geru maistu. Žurnalistas Paulius Jurkevičius (g. 1962), keliolika metų gyvenantis Italijoje, žino, kad gastronomija - rimtas dalykas (kaip ir humoras), todėl valgyti bet ką ir bet kaip gali tik kvailys. Ne veltui būtent italai išrado pasaulinį "Lėto maisto" judėjimą. Tai nėra Jameso Oliverio, Lino Samėno ar kitų kulinarų patarimų knyga. Greičiau - bandymas per gastronomiją pažinti kultūrą.

P. Jurkevičius pateikia gausybę detalių, kaip gyvena gastronomijos šedevrais pelnytai besigiriantys italai. Sužinosime, kokie valgiaraščių literatūros ypatumai . Pabandykite iššifruoti, kas yra "Sardinijos ganyklose natūraliu būdu užauginto, pienu maitinto ėriuko nugarinė, kepta ant žarijų, apšlakstyta tradiciniu 20 metų brandintų Modenos balzaminiu actu, su Pietų Tirolio Alpių šviežiais baravykais ir 24 mėnesius brandinto parmezano drožlėmis". Tai - paprasčiausia avienos nugarinė su baravykais ir parmezanu (p. 94).

Knygos įvade žymus italų baltistas Pietro Umberto Dini's primena, kad iki Bona'os Sforza'os atvykimo į Lietuvą mūsų šalyje niekas nežinojo salotų, kopūstų. Pasak P. U. Dini'o, svarbiausia suderinti gerą skonį su sveikata, arba, kaip rašė "Don Kichoto" autorius Miguelis de Cervantesas, "viso kūno sveikata kalama skilvio kalvėje" (p. 8; vertė Pulgis Andriušis).

Italijoje egzistuoja 540 sūrio rūšių. Nejau mes prastesni? Ekologiški turgeliai Lietuvoje klesti, ir tai rodo, kad pradedame suprasti, kas yra skonis ir maisto kokybė (nors dažnai tam pinigų ir nėra). Kaip teigia P. Jurkevičius, turime mokytis, kad vėl grįžtų staltiesės ritmas ir prarasta gastronominė atmintis.

"Šviežias, ekologiškas maistas - tai labai paprastas daiktas. (...) Nieko šlykštaus į dešrą nededi - ir ji tampa ekologiška" (p. 61). Vis dėlto Lietuvoje dar mažai kas supranta, jog negalima vartoti produktų, kuriuose yra E251 (natrio nitratas, naudojamas dinamito gamyboje), E621 (glutamatas, dirginantis nervų sistemą) ar E450 (unitazams plauti naudojamas stabilizatorius).

Skaityti daugiau Suskleisti

Atsiliepimai

2011 m. vasario 08 d.
Aida
Tobula knyga!
2010 m. vasario 21 d.
:)
skaitau ir dziaugiuosi :)
Parašykite atsiliepimą apie prekę!



Būtina įvertinti prekę


Iš viso prekių: 0
Kaina:
Krepšelis

Taip pat siūlome
Knyga apie ypač tyrą. Pirmasis lietuviškas alyvuogių aliejaus vadovėlis
Paulius Jurkevičius
Internetu:
4,99 €
Knygyne*:
11,99 €
Prieskonių vaistinė. Sveikatos ir džiaugsmo šaltinis
Irene Dalichow
Internetu:
7,99 €
Knygyne*:
11,56 €
Stilingos puotos, priėmimai, vakarėliai
Dagmar von Cramm
Internetu:
9,99 €
Knygyne*:
19,99 €
Rūkiniai: mėsos, dešrų ir žuvies rūkyti gaminiai
Internetu:
4,99 €
Knygyne*:
5,49 €
Svogūnai (serija "Tai įdomu")
N. Blaževičiūtė
Internetu:
1,99 €
Knygyne*:
3,49 €
Čiobreliai nuo 100 ligų
Marija Milaš
Internetu:
1,99 €
Knygyne*:
2,99 €
Konservavimas. Rauginimas ir marinavimas (serija "Darbštuolė")
Sud. Violeta Barysienė
Internetu:
2,99 €
Knygyne*:
9,99 €
Citrinos ir kiti citrusiniai nuo 100 ligų
Marija Milaš
Internetu:
2,29 €
Knygyne*:
4,99 €
Mityba virsminiu laikotarpiu
Aleksandras Žarskus
Internetu:
3,18 €
Knygyne*:
3,47 €