NAUJIENA! -30% nuolaida visai BIOK kosmetikai! Naršykite čia >>

Nemokamas pristatymas į paštomatus visoje Lietuvoje nuo 20 € *

Rinktiniai eilėraščiai

Kaina: 15,77 €
Kaina su kodu: 14,19 €
Nuolaidos kodas: PATOGU
  • Pristatysime: per 24-48 val.*
Knygą turime sandėlyje

2024-05-31 15.765 InStock
Į krepšelį 14,19 € -10% su kodu
PATOGU

Knygos "Rinktiniai eilėraščiai" aprašymas

Lietuvos įvairiakalbės literatūros raidą XVI amžiuje žymi daug garsių vardų. Amžiaus pradžioje regime monumentalią poeto Mikalojaus Husoviano (apie 1470- 1480-po 1533) figūrą, tos epochos pabaigoje stovi ne mažiau iškili kito poeto Jono Radvano (apie XVI a. vid.-po 1591) figūra. Amžiaus vidurį ženklina dar vieno poeto Petro Roizijaus (apie 1505-1571) kūriniai. Savu metu gausiai leisti įvairiose Krokuvos spaustuvėse, taip pat plitę rankraščiais ir nuorašais, dabar jie pirmąsyk Vilniuje išeina atskira knyga.

Roizijus buvo talentinga įvairiapusė asmenybė. Amžininkų pripažinimą pelnė jo teisinis išprusimas, humanistinė erudicija, pedagoginė ir kitokia prasminga veikla. Visa tai matyti iš Roizijaus išlikusių darbų, vėlesnių jo kūrybos publikacijų, taip pat paskutinio reikšmingo veikalo - Dalios Dilytės puikiai į lietuvių kalbą išversto Karaliaus juriskonsulto Petro Roizijaus Maurėjo Alkagnitijiečio sprendimų dėl apeliacinių bylų, spręstų Lietuvos valdovo teisme (Vilnius, 2007). Tuo tarpu jo poezijos vaizdą iš raštų, išėjusių Lenkijoje prieš gerą šimtą metų, galėjo susidaryti tik specialiai tam pasiruošęs, lotynų kalbą mokantis skaitytojas. Tiesa, vieno antro eilėraščio vertimų į lietuvių kalbą būta ir anksčiau, bet toks pilnas Roizijaus poezijos tomas nūnai pasirodo pirmąsyk.

Į šią poezijos rinktinę sudėti ne visi Roizijaus kūriniai, o didesnė lietuviškos tematikos poemų ir eilėraščių dalis. Jie neblogai atspindi savitą Roizijaus poetinį talentą, literatūrinę mokyklą, temas, siužetus, taip pat anų lemtingų, neramių, netgi audringų metų įvykius. Poetas savitai apdainavo Lietuvą ir Vilnių, Liublino uniją, Livonijos karo pergales ir dar daug kitų reikšmingų dalykų. Visa tai suteikia poetinei jo kūrybai išliekamosios vertės, o jo vardą neabejotinai įrašo į senosios Lietuvos literatūros aukso fondą. Norisi tikėti, kad ši Roizijaus poezijos rinktinė paskatins tiek jo įvairiopos veiklos, tiek literatūrinio palikimo tolimesnes studijas, tyrimus ir vertimus, kurie ilgainiui leis sulaukti dar pilnesnio, visapusiškesnio, įvairesnio ir turiningesnio jo poezijos leidimo.

Poezijos tekstai šiam leidiniui paimti iš literatūros istorikams žinomo Roizijaus Eilėraščių dvitomio, kurį parengė ir 1900 metais Krokuvoje išleido Bronis- lavas Kruczkiewiczius.



Kiti taip pat domėjosi


Parašykite atsiliepimą apie "Rinktiniai eilėraščiai"

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

Žanras: Klasikinė lietuvių literatūra

Online knygynas Patogupirkti.lt siūlo skaitytojams įsigyti internetu knygą "Rinktiniai eilėraščiai", Petras Roizijus. Pasižvalgyti po platų knygyno asortimentą verta, nes pas mus visada rasite itin geras knygų kainas, išpardavimus, akcijas ir leidinius, kurie įprastai kainuoja pigiau nei fiziniuose knygynuose.

Apsispręsti, ar Petras Roizijus su knyga "Rinktiniai eilėraščiai" jus sudomino, padės mūsų parengtas išsamus kūrinio aprašymas, kuriame pateikiame santrauką apie autoriaus kūrybą, trumpai užsimename apie siužetą (nebijokit, turinio neišduodame!), žanrą ar nagrinėjamas temas. 

Dar daugiau – mūsų online pirkėjai noriai palieka atsiliepimus apie perskaitytas knygas. Todėl iš karto sužinosite ar knyga "Rinktiniai eilėraščiai" patiko skaitytojams bei kaip knygų mylėtojai įvertino kitus kūrinius, kuriuos parašė Petras Roizijus. Nepamirškite atsiliepimo apie knygą "Rinktiniai eilėraščiai" palikti ir jūs.

 


Dažnai su "Rinktiniai eilėraščiai" perkama kartu